Tortilla od A do Z



Jeszcze jakiś czas temu mając ochotę na domową tortillę, leciałam do biedronki i kupowałam paczkowane placki, do których wkładałam co tylko chciałam. Wydawały mi się smaczne, dopóki nie zjadłam takiego domowej roboty. Gumowy, biedronkowy flak nijak się ma do własnoręcznie wyczarowanego placucha. No nie wspominając już o składzie - tak jak z wszystkim, co zrobimy sami, nie musimy się martwić o to, że jemy jakieś pysznie ukryte świństwo. Oprócz przepisu na placek dam Wam również recepturę na mega prosty, pyszny sos pomidorowy, którego używam też do pizzy. Do swojej tortilli dzisiaj wrzuciłam same klasyki - mieszankę sałat, czerwoną cebulę, pomidora, ogórka i kurczaka, przygotowanego bez tłuszczu. No i oczywiście sos. Zaraz znajdą się pewnie hejterzy, którzy zjedzą mnie za połączenie ogórka z pomidorem, bo przecież "to niezdrowe". To nie jest niezdrowe, po prostu nie skorzystam z witaminy C w nich zawartej. A krzywda mi się przez to nie stanie, bo jem tak różne rzeczy, że żadnej z witamin mi nie zabraknie. Lubię połączenie pomidora z ogórkiem i tyle. :)




Składniki na placek:
- 130g mąki pełnoziarnistej (szklanka)
- 80ml gorącej, ale nie wrzącej wody
- łyżka oliwy
- sól, pieprz

Wykonanie placka:
Do miski wsypujemy mąkę, oliwę, sól i pieprz. Dolewamy wodę. Mieszamy chwilę łyżką, po czym dobrze ugniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 10 minut. Następnie dzielimy je na dwie części, z których formujemy kulki. Rozwałkowujemy je na okrągłe placki, podsypując mąką (nigdy nie wyjdą idealne, don't worry). Jeżeli mamy patelnię, na której olej jest zbędny, to świetnie. Jeśli nie, to bierzemy KROPELKĘ wybranego tłuszczu i rozcieramy ją na patelni ręcznikiem papierowym. Smażymy placki, uważnie ich pilnując. Nie możemy smażyć ich zbyt długo, bo stracą całą miękkość, będą bardzo chrupkie i nie będzie szansy ich zawinąć bez połamania.

Makro jednego placka (wyszły dwa duuże):
kcal: 258
B: 5,2
T: 6
W:  42,9

Składniki na sos:
- średni koncentrat pomidorowy (+/- 200g)
- sok pomidorowy (może być pikantny), jakieś 75% całej buteleczki (małej, szklanej)
- zioła prowansalskie, chilli, papryka słodka, sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- średnia cebula

Wykonanie sosu:
Najpierw musimy zeszklić cebulę. Następnie dodajemy koncentrat i sok, czekamy aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy przyprawy (polecam duużo ziół). Zostawiamy na kilka minut na ogniu i mieszamy.


6 komentarzy:

  1. Hej , daj przepis na pizze! Tak chodzi mi po głowie taka pysznosc, ale nigdzie nie moge znalezc konkretego przepisu na ciasto, moze Ty masz gdzies jakis?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojawi się przepis na pizzę z kalafiora :)

      Usuń
  2. bycie w związku nie przeszkadza Ci w utrzymaniu zdrowego odżywiania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przegapiłam jakoś wcześniej ten komentarz :) Jasne, że kiedy widzę, że mój facet zajada coś dobrego kiedy ja nie mogę jakoś super mi nie pomaga, ale takie same sytuacje pojawiają się w gronie znajomych każdego dnia :) Każdy jest kowalem własnego losu i każdy podejmuje własne wybory - co nie oznacza, że nigdy się nie złamałam :D Jesteśmy tylko ludźmi ;)

      Usuń
  3. Muszę ciasto na tortille kiedyś zrobić sama ;D

    OdpowiedzUsuń