Omlet białkowy

Dzisiaj kolejna propozycja idealna na śniadanie/kolację, która szczególnie przypadnie tym na redukcji - omlet białkowy typu naleśnik. Samo przygotowanie masy trwa bardzo krótko, jednak musimy piec go bez pośpiechu, na możliwie jak najmniejszym ogniu, tak, aby w środku dobrze doszedł - musi on być trochę grubszy od naleśnika, bo jest bardzo delikatny i wtedy przy obracaniu mniej się rozpada. Ja zazwyczaj jem go z owocami/masłem orzechowym/polewam jogurtem naturalnym/robię "polewę" z owoców. Polecam też sosy walden farms. Dla tych, którzy nie posiadają odżywki białkowej - zamiast tego, możecie dodać około 2 łyżek otrębów żytnich i trochę stewii/ksylitolu lub jakiegoś innego słodzika. Z proporcji, które podałam wychodzi jeden, duży, gruby omlet (wielkości normalnej patelni), którym spokojnie się najecie. :)

Makro jednego omleta:
kcal: 158
W: 5,5
B: 30,5
T: 1,7

Składniki:
- 4 białka jaj
- 3/4 miarki odżywki białkowej

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy odżywkę białkową i delikatnie mieszamy łyżką, aby nie było grudek. Na patelni kropelkę wybranego tłuszczu rozcieramy ręcznikiem papierowym. Wykładamy masę i smażymy na najmniejszym ogniu. Przewracamy na drugą stronę jak najszerszą szpatułką, aby omlet się nie rozpadł.


 

1 komentarz:

  1. Jezu jakie pyszne <3 Na pewno to będzie moje jutrzejsze śniadanie :) Obserwuję i liczę na rewanż http://art-of-the-raiinbow.blogspot.com/ Będę na bieżąco

    OdpowiedzUsuń