Nie podam Wam makro, bo nie ma to tutaj sensu. Większość z Was pewnie użyje miodu, ze względu na brak stewii (kaloryczność automatycznie znacznie wzrasta), no i każdemu wyjdzie inna wielkość/kształt, więc ciężko określić na ile sztuk to obliczać.
Składniki:
- 130g masła orzechowego (jeśli posłodzicie ciastka miodem, to użyjcie tylko 60g masła)
- 120g mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody
- 45g płatków owsianych
- 1 jajko
- 6 łyżek karmelowego dipu walden farms (nie dodawajcie jeśli użyjecie miodu zamiast słodzika)
- odrobina stewii/innego słodzika lub 100g miodu
Wykonanie:
Mąkę, cynamon, sodę i płatki wsypujemy do miski. Mieszamy masło, jajko, miód/dip, słodzik. Kiedy mokre składniki się połączą, dodajemy je do miski ze składnikami suchymi. Początkowo mieszamy łyżką, a następnie ugniatamy ciasto, aż wszystko ładnie się zbije (na dole zdjęcie jak ciasto powinno wyglądać po wyrobieniu). Odkładamy ciasto do lodówki na 20 minut i nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Później formujemy ciasteczka - ręcznie lub wykładamy foremki i pieczemy około 45 minut.
- 130g masła orzechowego (jeśli posłodzicie ciastka miodem, to użyjcie tylko 60g masła)
- 120g mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody
- 45g płatków owsianych
- 1 jajko
- 6 łyżek karmelowego dipu walden farms (nie dodawajcie jeśli użyjecie miodu zamiast słodzika)
- odrobina stewii/innego słodzika lub 100g miodu
Wykonanie:
Mąkę, cynamon, sodę i płatki wsypujemy do miski. Mieszamy masło, jajko, miód/dip, słodzik. Kiedy mokre składniki się połączą, dodajemy je do miski ze składnikami suchymi. Początkowo mieszamy łyżką, a następnie ugniatamy ciasto, aż wszystko ładnie się zbije (na dole zdjęcie jak ciasto powinno wyglądać po wyrobieniu). Odkładamy ciasto do lodówki na 20 minut i nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Później formujemy ciasteczka - ręcznie lub wykładamy foremki i pieczemy około 45 minut.
Smakowite!!;)
OdpowiedzUsuń